A- A A+

Voor een zoet verhaal

Het bijtje  - Berchem Honing is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel. Het is licht verteerbaar en is ook bruikbaar als schoonheids- en geneesmiddel en is vrij van bacteriën. Maar in de eerste plaats is het een onvervalst natuurproduct. Het is een zoete, heldere vloeistof, gemaakt door honingbijen uit de nectar van bloeiende planten, bomen en heesters.

Een bij heeft ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om hierbij een liter nectar te verzamelen, die uiteindelijk 150 gram honing zal opleveren. Door de verzamelijver leveren de bijen bovendien een belangrijke prestatie in de natuur: wanneer zij van bloesem naar bloesem vliegen op zoek naar nectar, bevruchten zij deze bloesems en dragen daardoor bij aan het behoud van vele plantensoorten.

Neem dus gerust een kijkje op deze website voor een overzicht van ons aanbod. Indien u ons wilt bereiken of een bestelling wenst te plaatsen, kan dit via onze contactpagina. Wenst u simpelweg wat meer informatie over de verschillende honingsoorten? Voor bijkomende inlichtingen staan wij ook hier graag tot uw dienst.

Honing

Honing is een natuurproduct. Zoals de bijen het produceren, zo krijgt u het ook. Honing bevat dan ook natuurlijke suikers zoals vruchtensuiker, druivensuiker, bietsuiker en maltose. Het is met andere woorden een gezond makende zoetstof. Verder is honing meer dan broodbeleg of een zoetstof in thee en yoghurt. Honing bevat immers allerhande mineralen, aminozuren, kopercalcium, fosforzuur, kiezelzuur, sporenelementen en stuifmeel van de plant en worden daarom regelmatig bezocht door de bijen. Honing is echter licht verteerbaar omdat het door deze zelfde bijen reeds voorverteerd is. Zo voegen de bijen tijdens het transport van de bloem naar de bijenkast het invertase enzym toe aan de nectar wat zorgt voor de metamorfose naar de eigenlijke honing.

Honing wordt bovendien direct in het bloed opgenomen, daarom is het erg goed voor mensen die last hebben van maag- en darmstoornissen. Doordat het immuunsysteem van huis en slijmvliezen nauw met elkaar verbonden zijn, verhoogd het tevens de conditie van de huid. Verder is het een krachtig voedingsmiddel voor sporters doordat het direct extra energie geeft aangezien de stof - nogmaals - bijzonder snel wordt opgenomen in het bloed. En ook diabetici mogen honing omdat het veel fructose bevat. Fructose is immers links omdraaiend en wordt hierdoor niet in het spierweefsel opgenomen waardoor het een reinigende werking heeft op het lichaam. De reststoffen die ontstaan worden op hun beurt door het lichaam met de feces afgevoerd.

Kristalliseren

Echte honing kan kristalliseren omdat het een zuivere stof is. Deze zuivere stoffen worden gekenmerkt door drie fasen en zijn hierbij temperatuurafhanlijk: wij onderscheiden hierbij de vloeibare, gasvormige en de vaste toestand. Als een zuivere stof bovendien onbeweeglijk zal staan, zal die bij zijn kritieke temperatuur bovendien aldus kristalliseren. Dit natuurkundige verschijnsel treed bij honing dan ook vaak onderin de pot op. Maar geen nood, zo worden alle voedingsstoffen en mineralen behouden.

Gekristalliseerde honing wordt bijgevolg vaak hard en is soms niet goed smeerbaar. Dit is echter te verhelpen door de honing in water te plaatsen dat handwarm is. Als u de honing in warme gerechten gebruikt, voeg dan de honing zo laat mogelijk toe om alle voedingstoffen te behouden. Verwarm de honing nooit in de magnetron. Veel van onze honingproducten zijn daarenboven gecrèmed, wat wil zeggen dat de honing op een bepaalde manier geroerd is tijdens de eigenlijke kristallisatie zodat deze goed smeerbaar blijft. Er wordt tijdens dit proces niets aan de honing toegevoegd, waardoor onze variant vrij is van E-waarden.

Gebruik honing tegen allerlei kwaaltjes

Door de unieke samenstelling kan honing tegen allerlei kwaaltjes ingezet worden. Deze goudgele stroop wordt dan ook al duizenden jaren gebruikt als medicijn. Een potje honing verdient met andere woorden wel degelijk een vast plekje in de medicijnkast.

Contacteer ons

Het bijtje - Driekoningenstraat 100 - 2600 Berchem - België - - Tel.: 0477/84 30 23 | Tel.: 0477/84 31 54 - info@hetbijtje.be - BTW BE0835 081 017